Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν σπάνιος στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά η αύξηση της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και άλλους παράγοντες συνέβαλε στη σημερινή του συχνότητα. Σήμερα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι καθοριστικές για την επιβίωση. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος (NSCLC), που είναι ο πιο συχνός και περιλαμβάνει το αδενοκαρκίνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα, και ο μικροκυτταρικός καρκίνος, που αφορά περίπου το 20% των περιπτώσεων.
Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο καπνός του τσιγάρου, υπεύθυνος για πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την έκθεση σε ραδόνιο, βηρύλλιο, χρώμιο, καυσαέρια ντίζελ, ατμοσφαιρική ρύπανση, αμίαντο, αρσενικό και εκπομπές εσωτερικού χώρου από καύσιμα. Άτομα με ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση, ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και όσοι έχουν γενετική προδιάθεση, έχουν αυξημένο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, με τη σωστή ενημέρωση και προληπτικά μέτρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αυτό με αισιοδοξία και δύναμη.
Κατανοούμε πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε αισιόδοξοι. Στο ιατρείο μας, διαθέτουμε μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών, αφοσιωμένων στην παροχή κορυφαίας φροντίδας. Φροντίζουμε για την έγκαιρη διάγνωση, με πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και για την διάγνωση ακριβείας με τις πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές πρακτικές όπως βρογχοσκόπηση ινοπτική και ΕΒUS Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με τα εργαστηριακά τμήματα του νοσοκομείου για την άριστη απεικόνιση και ιστολογική και μοριακή ταυτοποίηση καθώς και όλους τους συναδέλφους, ογκολόγους, θωρακοχειρουργούς, ακτινοθεραπευτές και κάθε άλλο ειδικό υγείας που μπορεί να χρειαστεί, για την επιλογή των πιο στοχευμένων και προηγμένων θεραπευτικών επιλογών, που είναι οι κατάλληλες για κάθε ασθενή προσωποποιημένα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο επίμονος βήχας διάρκειας 3 εβδομάδων
Θωρακικό άλγος ή άλγος στους ώμους
Ανεξήγητη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
Δυσκολία στην αναπνοή
Απώλεια όρεξης ή/και ανεξήγητη απώλεια βάρος
Βράγχος φωνής που δεν περνάει
Δυσκολία στην κατάποση
Αλλαγή σε χρόνιο βήχα ή βήχα που επιδεινώνεται
Πληκτροδακτυλία
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αναπνευστικού
Αποβολή αίματος με τα πτύελα
Η προτεραιότητά μας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της επιβίωσης. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου είναι καθοριστικές για να ληφθούν οι καλύτερες θεραπευτικές αποφάσεις. Με την υποστήριξη μιας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών, διασφαλίζουμε ότι κάθε ασθενής λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη σε κάθε βήμα της θεραπείας του.
Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, προσφέροντας νέες ελπίδες στους ασθενείς. Η ανοσοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες, οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και οι ομάδες στήριξης συμβάλλουν στην αύξηση της επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ειδικά για όσους έχουν ιστορικό καπνίσματος, περιλαμβάνει πνευμονολογική εξέταση, λειτουργικό έλεγχο αναπνοής, αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος και ψυχολογική υποστήριξη. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε σε κάθε βήμα, με στόχο να μετατρέψουμε τον καρκίνο του πνεύμονα σε μια διαχειρίσιμη ασθένεια.
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΣ
Στην καρδιά της προσέγγισής μας βρίσκεται η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία. Κατανοούμε ότι πίσω από κάθε ιατρικό περιστατικό υπάρχει ένας άνθρωπος με ιστορίες, ελπίδες και ανησυχίες.
Με αυτό το πνεύμα, προσφέρουμε προσωπική φροντίδα και προσαρμοσμένες θεραπείες που σέβονται τη μοναδικότητα κάθε ασθενή.
Ο καπνός του τσιγάρου είναι υπεύθυνος για πάνω από το 80% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν έκθεση σε:
• Καπνός
• Ραδόνιο
• Βηρύλλιο
• Χρώμιο
• Καυσαέρια ντίζελ
• Ατμοσφαιρική ρύπανση
• Αμίαντο
• Αρσενικό
• Εκπομπές εσωτερικού χώρου από άλλα καύσιμα
Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονική ίνωση, καρκίνο στο κεφάλι, στο λαιμό ή στον οισοφάγο ή καρκίνο του μαστού έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Κάποια άτομα ενδέχεται επίσης να έχουν γενετική προδιάθεση για καρκίνο του πνεύμονα και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο.
Η αποφυγή και η διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτή είναι η πρωτογενής πρόληψη.
Εξίσου σημαντική είναι η δευτερογενής πρόληψη, που περιλαμβάνει τον προληπτικό έλεγχο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς για πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη ίαση.
Όταν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα ή αυξημένοι παράγοντες κινδύνου, γίνεται πνευμονολογική εκτίμηση και έλεγχος με αξονική τομογραφία. Αν η αξονική έχει ύποπτα ευρήματα, ακολουθεί μια σειρά εξετάσεων που οδηγεί τόσο σε επιβεβαίωση της νόσου όσο και σε ακριβή καθορισμό του ιστολογικού και μοριακού προφιλ αλλά και της έκτασης της νόσου. Η διάγνωση και σταδιοποίηση περιλαμβάνουν βρογχοσκόπηση και λήψη βιοψιών από τη περιοχή της βλάβης αλλά και από λεμφαδένες (βρογχοσκόπηση EBUS), PET-CT, ιστολογικό και μοριακό έλεγχο, ή και διαδερμικές βιοψίες και εξετάσεις αίματος. Στη συνέχεια, με όλα τα στοιχεία των εξετάσεων και το ιστορικό του ασθενούς, γίνεται ογκολογικό συμβούλιο όπου αποφασίζεται η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως σε κάθε άτομο και στον τύπο της νόσου από την οποία πάσχει.
Οι κύριες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ανοικτή ή θωρακοσκοπική, φαρμακοθεραπεία (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες) και ακτινοθεραπεία (κλασσική ή στερεοτακτική) και οι θεραπείες μπορούν και πρέπει να είναι στοχευμένες για κάθε ασθενή και τύπο νόσου.
Είναι όμως πάντα σημαντική η πρώιμη και έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση γιατί αυτό δίνει τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητας ζωής.
Περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚH ΕΠEΜΒΑΣΗ:
Έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές οι οποίες είναι λιγότερο επεμβατικές για τον ασθενή, με στόχο την αφαίρεση του καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν θωρακοσκοπική χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως βίντεο-υποβοηθούμενη χειρουργική θώρακος (VATS) αλλά και ρομποτική. Η VATS διενεργείται μέσω μικρής τομής στο δέρμα και αποτελεί ηπιότερη επέμβαση από ένα συνηθισμένο χειρουργείο για την αφαίρεση όγκου. Δεδομένου ότι αποτελεί μικρότερη επέμβαση, οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα αλλά και υπάρχει δυνατότητα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση όλο και περισσότεροι ασθενείς.
ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕIΑ:
Οι ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου του πνεύμονα ανταποκρίνονται διαφορετικά και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη φαρμακευτική θεραπεία στον τύπο του όγκου που έχει κάθε άτομο. Έχουμε κατανοήσει περισσότερα σε σχέση με τη βιολογία του καρκίνου του πνεύμονα και υπάρχουν νέα φάρμακα όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες.
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕIΑ:
Έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας για μείωση των βλαβών που προκαλούνταν στις περιοχές γύρω από τον όγκο και επιτρέπουν καλύτερα και ασφαλή αποτελέσματα ενώ οι νέες τεχνικές έχουν επιτρέψει και σε άτομα με κακή πνευμονική λειτουργία να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον καρκίνο του πνεύμονα, έχουμε συνεργαστεί με γιατρούς, ψυχολόγους, βιολόγους και νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε ογκολογικά συμβούλια με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα. Στο Νοσοκομείο Υγεία, συνεργαζόμαστε με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αξιοποιώντας τον πληρέστερο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προσφέροντας στον ασθενή με καρκίνο μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον ασθενή σε κάθε βήμα της θεραπείας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, έκθεση σε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και γενετικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή του.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να είναι γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, αδυναμία, απώλεια βάρους, συμπτώματα που οφείλονται στην τοπική επέκταση του όγκου, όπως βήχας, αιμόπτυση, συριγμός, πόνος, συμπτώματα που οφείλονται στην επέκταση του όγκου σε παρακείμενους ιστούς και όργανα, όπως δυσκαταποσία, οίδημα τραχήλου και προσώπου, βράγχος φωνής, πτώση ανω βλεφάρου και συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις του όγκου όπως ίκτερος, ζάλη, κεφαλαλγία, αναιμία, πόνος.
Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος διαφοροποιείται από τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα λόγω του τρόπου με τον οποίο φαίνονται τα καρκινικά κύτταρα στο μικροσκόπιο. Οι τρεις κύριοι τύποι του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα είναι το αδενοκαρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα. Διαγιγνώσκονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του πνεύμονα που έχετε (αποτελέσματα ιστοπαθολογικής και μοριακής εξέτασης), το πού βρίσκεται στον πνεύμονα (η θέση του) και εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων) – δηλαδή από τη σταδιοποίηση της νόσου.
Επιπλέον, η θεραπευτική απόφαση επηρεάζεται από παράγοντες που αφορούν τον ασθενή όπως η ηλικία, το ιστορικό, τα συνοδά νοσήματα, τα αποτελέσματα των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Μια ομάδα ειδικών θα σχεδιάσουν τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σου. Αυτή η ιατρική διεπιστημονική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει:
• Πνευμονολόγο, Θωρακοχειρουργό, Παθολόγο Ογκολόγο, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Ακτινολόγο που συμμετέχει στην αξιολόγηση των ακτινογραφιών και των αξονικών, Παθολογοανατόμο που συμμετέχει στην ανάλυση της βιοψίας του όγκου, Μοριακός Βιολόγος που συμμετέχει στην ανάλυση του μοριακού προφίλ του όγκου, Ψυχίατρο/ Ψυχολόγο, που παρέχει ψυχιατρική υποστήριξη και συμβουλή.